czwartek, 8 grudnia 2016

Omlet bez jajek, najlepszy


Najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam.



Składniki na 2 omlety:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka letniej wody
1/3 szklanki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli jajecznej (kala namak)
czarny pieprz do smaku

Wypełnienie:

garść dobrze pokrojonego szpinaku
1 szklanka pokrojonych w plasterki grzybów
1 cebula pokrojona w kosteczkę (można podsmażyć)




Przepis:

1. Wymieszaj mąkę i wszystkie suche składniki w misce, dodaj wodę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy (można użyć miksera). Dodaj pokrojony szpinak i wymieszaj ponownie.

2. Nagrzej patelnię na średnim ogniu. Smażymy bez oleju. Wylej masę, jak podczas robienia naleśników.
W trakcie smażenia, dodaj na wierzch trochę grzybów i cebuli.
Kiedy spód będzie brązowy, przerzuć omleta na drugą stronę i smaż przez kolejne kilka minut. Powtórz, jeśli potrzeba.

3. Serwuj z ulubionymi dodatkami, u mnie były to: awokado, rukola, pomidory, wegański parmezan, ketchup i majonez.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz