niedziela, 7 października 2012

Kotleciki ziemniaczano-brukselkowe, tofu z warzywami i sałatka

Dni przemijają w zbyt szybkim tempie, brak czasu dla siebie i B, praca. Rutyna. Nie jest to mój ulubiony tryb życia. Konkretniejsze obiady gotuję tylko w weekendy, w tygodniu jem w pracy. Przejadło się, nie smakuje tak, jak za pierwszym razem. Ciało znów zaczyna dawać o sobie znać, źle się czuje. Zmęczenie, niewyspanie, bóle głowy i stres. Mam nadzieję, że sytuacja się jakoś unormuje, bo nie wytrzymam długo. Odliczamy tylko dni do urlopu.

Jak już udało mi się zrobić obiad, to podzielę się efektem.



Kotleciki ziemniaczano-brukselkowe:

Składniki:

1 kg ziemniaków
400 g brukselki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
inne dowolne przyprawy, które lubicie
olej do smażenia
mąka do obtaczania

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję na miękko a następnie rozgniatam. Surową brukselkę myję i siekam na drobno.

Mieszam to razem z przyprawami i z mąką ziemniaczaną. Formuję w rękach, obtaczam w mące i smażę na rumiano.

Sałatka w składzie: mieszanka sałat z marketu, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, sok z cytryny i majonez (wegański).


Smażone tofu z warzywami, czyli: tofu, marchewka, pieczarki, szpinak, jarmuż z przyprawami, smażone na oleju kokosowym. Do tego szklanka soku pomarańczowego.

Czekam na nową wyciskarkę, jutro powinna przyjść. Ostatnio bardzo mało jem owoców i surowych warzyw więc taka zmiana wyjdzie na dobre.

2 komentarze:

  1. Cześć!
    Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
    Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
    Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

    http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm trzeba będzie spróbować tych kotlecików! :D

    OdpowiedzUsuń