wtorek, 4 września 2012
Tofucznica z ciecierzycą, cebulą i pomidorem
Wygląd może zmylić ;)
Składniki:
kostka tofu
puszka ciecierzycy
1 duża cebula
1 duży pomidor
1-2 ząbki czosnku
kilka liści świeżej bazylii
przyprawy do smaku (sól, pieprz itp)
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i pół pomidora siekam w kostkę i podsmażam. Tofu i ciecierzycę wrzucam do jednej miseczki i rozdrabniam widelcem do uzyskania pożądanego efektu "jajecznicy", dodaję drobno posiekany czosnek i mieszam. Masę wrzucam na patelnię, doprawiam do smaku, dodaję część bazylii. Resztę pomidora kroję w kawałki i podaję na surowo z tofucznicą posypaną bazylią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam tofucznicę, spróbuj koniecznie z solą kala namak, jeśli nie próbowałaś, czyli tą słynną "solą o zapachu jajka", jest fenomenalna :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o niej wiele razy, jednak jeszcze nie miałam okazji spróbować ;)
OdpowiedzUsuńOj, to spróbuj koniecznie, bo to przełom w diecie wegańskiej ;)
OdpowiedzUsuńJest dostępna już w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a najtaniej na Allegro :)
Uwielbiam! Tofucznica to moja ulubiona tofu-potrwa.
OdpowiedzUsuńPolecam wersję w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/